Mesterséges intelligencia segíthet az erdőtüzek előrejelzésében

2021. július. 20 11:02

Segíthetnek-e az éghajlati adatok a tűzvészek terjedésének megakadályozásában? Komoly kutatásokra van szükség az eredmény kidolgozásához.

Le kell ásni a természetes tűzesetek mélyére, és kapcsolatokat kell keresni, hogyan változik a helyzet a klímaváltozással.

Hogyan segíthetik az éghajlati adatok a tűzoltókat a lángok megelőzésében Katalóniában?

Tudjuk, hogy a bolygó felmelegedésével egyes helyeken nagyobb a tűzesetek kialakulásának kockázata. Ezek a tűzvészek nemcsak életeket követelnek, pusztítják a földet és a megélhetést, hanem a biológiai sokféleséget is elpusztítják. A kockázatok sikeresebb kezelése érdekében a tűzoltók és az éghajlatkutatók most egy intelligens új előrejelző rendszeren dolgoznak.

A katalóniai Tarragona közelében 40 hektár domboldalt beterítő lángtenger helyszínén járva a nyomok egy újfajta futótűz megjelenését mutatják. Az új típus forróbban ég, gyorsabban mozog és hetekig élhet a föld alatt észrevétlenül. Ezek a tüzek folyamatosan újraélednek. Élve maradnak az altalajban, gyökerekben, és a lángok újra erőre kaphatnak. Ez körülbelül 11 alkalommal fordult elő az elmúlt 3 hétben, amely egyértelmű példa arra, hogyan változott a tűzrendszer az elmúlt években. Ez a fajta “altalaj tűz” elképzelhetetlen volt 20 évvel ezelőtt. Mára valósággá vált.

A változás részben a melegebb éghajlatnak tudható be. A tél nem olyan hideg, és vannak hosszabb száraz időszakok. Az erdőgazdálkodás sem olyan hatékony, mint a korábbi évtizedekben. Hogy megelőzzék a lángokat, egy új tűzjelzési rendszeren dolgoznak. A tudományos adatokat a valós életben használják fel.

A barcelonai székhelyű vállalat mesterséges intelligencia segítségével hatalmas mennyiségű adatot épít be az új futótűz-előrejelző rendszerbe. Ez tartalmaz információkat a növénytakaróról, a domborzatról, a csapadékmennyiségről, a hőmérsékletről, valamint hosszú távú éghajlati szimulációkat. Egy kulcsfontosságú új összetevővel fűszerezik a kutatást: a talaj nedvességtartalmának térképeit is felhasználják. A mindennapi munkájukat végző tűzoltókkal együttműködve próbálják megérteni, hogy miként viselkedik a tűz.

Az aszály ideális feltételeket teremt a tűzvészek kialakuláshoz. Ennek a krónikus kockázatnak ellensúlyozására a talaj nedvessége tökéletes mutató, amely segít előre jelezni, hogy egy, két vagy három hónap múlva következik-e be legnagyobb eséllyel a tűzvész.

A mesterséges intelligencia segítségével a tűzvészekre vonatkozó jóslatok finomhangolásával kiszűrik a legkiszolgáltatottabb területeket.

Az időjárási adatokon alapuló jelenlegi futótűz-előrejelzés kihagyja a hosszú távú éghajlati információkat, amelyekből kiderülhetne, hogy egy adott táj ökoszisztémája érintett-e vagy sem.

Spanyolország nem ugyanúgy viselkedik, mint Görögország, Ausztrália vagy Kalifornia. Olyan adatok hozzáadásával, amelyek leírják a regionális és helyi rendszer állapotát bizonyos időpontokban és helyeken, sokkal nagyobb pontosságot biztosíthatnak.

Az a rendszer, amelyet a Lobelia Earth és a katalán „bombázók” építenek, lehetővé teszi, hogy a legénység a földön hatékonyabban használja fel korlátozott erőforrásait. Képesek lesznek kitakarítani a tűzveszélyes területeken az aljnövényzetet és tájékoztatni a hatóságokat a veszélyeztetett területekről, még mielőtt a lángok megindulnának.

Természetesen maguk a tűzesetek sem tűnnek el, és Európa erdős, bozótos részein valójában az ökoszisztéma természetes részét képezik. Az éghajlatváltozás hatásai, valamint a legeltető és a földet megmunkáló gazdálkodók számának folyamatos csökkenése azonban sok területet tűzveszélyessé tett.

A remény az, hogy a kockázat jobban kezelhető, és a környezet jobban megvédhető.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani. Holnap érkezik a következő front. A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

A légnyomás emelkedik.