Mi fő az Antarktisz jege alatt?

2018. november. 28 14:40

Kelet-Antarktisz alatt egy meleg forrás található és a tudósok nem tudják, mi okozza. Egy tanulmány szerint esetleg a hidrotermális energia lehet a hő forrása.

Az Antarktisz keleti fele alatt valami forró és titokzatos dolog rejlik és a kutatók nem tudják, hogy pontosan mi az.
Azt fedezték fel, hogy nagy mennyiségű olvadó jég van az antarktiszi jégtakaró alatt, amelyet a jég szokatlanul meleg hőmérséklete mutatott meg. A csapat képes volt megtalálni a foltot, a jégrétegen áthatoló radarral.

Mivel Kelet-Antarktisz a Föld kérgének hatalmas, vastag darabja, nem szabadna, hogy felmelegedjen a Föld belső hőjétől. Hasonlóképpen, ez azt is jelenti, hogy az Antarktisz keleti felén nem sok olvadt víz van a jégpláncél alatt.

Bár nem tudják megmondani pontosan, a kutatók azt sugallják, hogy a hőforrást hidrotermális energia okozhatja. A földkéreg hibája, repedése csővezetékként vezetheti fel a hőt a Föld középpontjából, és a vizet ugyanígy a Föld mélyére is le tudja szállítani, ahol felmelegszik, visszajut, majd megolvasztja a jég alját.

Míg a hő titka önmagában is egy érdekes téma, a kutatók hangsúlyozták, hogy a olvadás adatait önmagában összegyűjtve sok hasznos információhoz lehetne jutni a Föld éghajlatának történetéről. Nagyon fontos megemlíteni, hogy Kelet-Antarktisz tartalmazhatja a bolygó legöregebb jegének egy részét, megőrizve a fontos éghajlati átmeneteket. A jég mély magmintáinak felhasználásával a Föld légkörének változásait lehet vizsgálni az idő múlásával. A megolvadt jég azonban hatással lesz minden jégrétegből gyűjtött mintára. Így az adatok veszélybe kerülnek.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás csökken.