Miként hat az éghajlatváltozás a fertőző betegségekre?

2018. július. 20 8:35

Napjainkban a Föld legtávolabbi pontjáról is 36 órán belül hazajuthatunk. Az emberek utazásaik során természetesen mikroszkopikus "potyautasokat" is magukkal hozhatnak egy másik földrészről.

Ez azt jelenti, hogy világunkban végbemenő globalizáció nagy lehetőséget biztosít a fertőző betegségek terjedéséhez.

A földrészek felfedezésének korában a fertőzések jelentős szerepet játszottak az emberiség történelemének alakulásában. Az 1918-as spanyol nátha járvány eredetét is parázs viták jellemzik.  Európai kitörésének időpontja véletlenül egybeesett az első világháború végén a csapatok tömeges mozgásával. Valószínűleg az amerikai katonák hozták a kansasi Camp Funstonból.

A közelmúltban a HIV/AIDS a 20. század elején jelent meg, de csak az 1960-as években terjedt el az afrikai közlekedési útvonalak mentén.

A fejlett országok, különösen Ausztrália, amely földrajzilag elszigetelt,  viszonylag védett a járványoktól – vagy azt gondolhatják, hogy ők védve vannak. Azonban a turisták bevitték az ebolát az Egyesült Államokba és Európába, a SARS-ot (Súlyos Akut Légzőszervi Szindróma) Ázsiából Kanadába vitték, és a MERS (közép-keleti Légzőszervi Szindróma) koronavírust Szaud-Arábiából Dél-Koreába. A legfrissebb tanulmányok rámutattak az antibiotikum-rezisztens baktériumok behozatalának kockázatára olyan országokban, ahol az ellenállóképessége a vírusoknak nagyobb.

A globalizáció hatása azonban sokkal összetettebb, bonyolultabb, mint egyszerű utazás. Az Egészségügyi Világszervezet jelentésében számos olyan tényezőt jelölt ki, amely súlyosbíthatja a fertőző betegségek terjedését. Ezek közé tartozik a környezet, a demográfia, a gazdaság és a technológia változásai.

Jelen cikkünkben az éghajlat hatásait elemezzük.

Az ember környezetre gyakorolt ​​hatása számos módon megváltoztathatja a fertőzések kialakulásának kockázatát. Az éghajlatváltozás hatással lehet a betegségeket terjesztő rovarokra (például a magasabb hőmérsékleten a szúnyogok jobban szaporodnak) és a meleg tengervíz miatt egyes betegségek könnyebben terjednek (mint például a kolera). Járványok törhetnek ki, mivel a meleg vízben a kórokozók jobban szaporodnak.

Amikor az emberek állatok élőhelyére hatolnak be, új betegségekkel találkozik a szervezetük, amit zoonozisnak neveznek. Például úgy gondolják, hogy a HIV is a főemlősökből jutott át és fertőzte meg az embereket. Az állatokkal és környezettel való érintkezésből eredő egyéb megbetegedések közé tartoznak a SARS (a denevérekből a cibetmacskákkal jutott Dél-Kínában), a Hendra-vírus (a denevérekről terjedt az emberre és a lovakra) és a Nipah-vírus (ismét denevérekből jutott az emberekre és a sertésekre).

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Napközben érkezik egy hidegfront. Ennek hatására növekszik a görcshajlam. Álmosság, reakcióidő növekedés előfordulhat.
A légnyomás csökken.