Minden nyolcadik madárfajt kihalás fenyeget a Földön

2022. október. 13 12:54

Súlyos megállapításokat tartalmaz a BirdLife International legfrissebb jelentése bolygónk élővilágának állapotáról. A veszélyeztető tényezőkért döntő részben az emberi tevékenység a felelős.

Széles körben elismert tény, hogy bolygónk a hatodik tömeges kihalási esemény előtt áll; a jelenlegi kihalás tízszer-százszor gyorsabb, mint az elmúlt 10 millió év átlaga. A becslések szerint jelenleg akár egymillió növény- és állatfajt fenyeget a kihalás, amelyek közül sok évtizedeken belül eltűnhet. A kihalási krízis mértékéért és üteméért döntő részben az emberi tevékenység tehető felelőssé – a megdöbbentő megállapítások a BirdLife International legfrissebb jelentésében szerepelnek. A szervezet négyévente teszi közzé globális jelentését, melyben a Föld madárvilágának aktuális helyzetét és jövőképét részletezi mélyebben. A napokban megjelent „A világ madarainak helyzete” (State of the World’s Birds 2022) című tanulmány az eddigi legaggasztóbb képet festi a madarak, és ezzel együtt a Földi élet jövőjét illetően – állapítja meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A legfrissebb adatok szerint világszerte a madárfajok közel felének (49%) hanyatlik az állománya, számos populáció egyedszáma pedig kritikusan alacsony. Jelenleg minden nyolcadik madárfaj a kihalás szélére sodródott az IUCN (Természetvédelmi Világszövetség) Vörös Listája alapján.

A madárfajokat veszélyeztető tényezők közül a leghangsúlyosabb jelenleg a mezőgazdaság mind globálisan, mind hazánkban. Az agrárterületek növekedése, az egyre jelentősebb gépesítettség, a művelt területek melletti táblaszegélyek, bokorsávok, ugarok beművelése következtében eltűnő költőhelyek, a műtrágya- és növényvédőszerek használata miatt a táplálékul szolgáló gyommagvak és rovarok drasztikus megfogyatkozása miatt Európában 70%-kal csökkent az agrárterületeken élő madárfajok állománya 1980 óta.

Emellett évente 7 millió hektár erdő tűnik el a fakitermelés következtében, holott a madárfajok közel kétharmadának otthonául az erdős területek szolgálnak. Hangsúlyos a vadászat, az invazív fajok által előidézett pusztítás és egyre jelentősebb tényező a klímaváltozás. Az iparosodás előtti szinthez képest jelenleg hozzávetőleg +1,1 fokos melegedésnél tartunk globális átlagban, mely mindössze a kezdetet jelenti – de már így is a veszélyeztetett fajok 34%-ára hatással van. Tanulmányok alapján a gyors ütemű változásnak leginkább kitett területeken tapasztalható a legjelentősebb állománycsökkenés.

A riasztó számok mellett pozitív események is végbementek, nemzetközi és hazai természetvédelmi törekvéseknek hála számos madár- és más állatfajt sikerült megmenteni a kihalástól. A jelenlegi tendenciák alapján azonban sokkal szélesebb körű cselekvésre van szükség, amíg még megtehetjük: egyre hangsúlyosabb probléma az éghajlatváltozás, mely az emberiség által adott, releváns válaszok nélkül az alkalmazkodási lehetőségeket is jelentősen csökkenti a következő évtizedekben.

Forrás: BirdLife International. Magyar nyelvű változat: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Egy gyenge hidegfront érkezik, mely jelentősebb változást nem hoz. De a frontérzékenyek idegrendszere jelezheti a légtömeg cserét. Görcshajlam növekedés, fejfájás, vérnyomás emelkedés és aluszékonyság előfordulhat.
A légnyomás emelkedik.