Mire használják az állatok a meteorológiai műszereket?!

2018. december. 08 15:53

Nem csak maga az időjárás okoz néha gondot a meteorológiai mérőeszközöknek, időnként egyes állatok is "használatba" veszik.

Az időjárási műszerek számos dologra érzékenyek. Ez magában foglalja természetesen a szélsőséges időjárási viszonyokat is, mint például a szél, a tornádó és az árvíz. Azonban a rovarok és az állatok néha furcsa dolgokra használják az eszközöket.

A szélsőséges időjárás, a rovarok vagy az állatok károsíthatják az időjárási műszereket, amelyeket természetesen megtiszteltetésnek is vehetünk. Mint minden, ami a szabadban van, szabad préda.

Egy tavaszi nap Alaszkában, egy fehérfejű rétisas olyan közel ült a szélmérőhöz, hogy az anemométer nem tudott mérni. A kanalak mellett ült, megakadályozta a csészék forgását és a tényleges szélsebesség mérést.

Egy szőlészetben egy éhes sólyom rágta meg a szélmérőt, ami 2017 tavaszán hetekig hibás szélgörbéket rögzített.

A madarak néha a csapadékmérőkbe végzik a “nagydolgukat”. Ezt némi trükközéssel, dróthálóval ki lehet küszöbölni, hogy csak az esőcseppek jussanak a gyűjtőedénybe. Néha az elzáródások sikeresebbek, például, ha egy mókus által egy óriási dió kerül a mérőeszközbe.

Annak ellenére, hogy a vidéki térségek eszközeinek védelmét kerítéssel biztosítják, így is problémák keletkezhetnek. Az állatállomány kárt tehet a műszerekben, ha a kerítésen belül zöldebb füvet remél.

A medvék is kíváncsiak lehetnek az időjárási mérő eszközökre. 2016 május végén a csapadékmérőt elhurcolta egy medve és a fognyomai is rajta voltak a mérőedényen. Alaszkában a jávorszarvasok jelentenek problémát. Képzeljék el, mit tehet egy 3 méter magas, több száz kilós állat az időjárás eszközökkel.

A békák és a kígyók is jól el tudnak rejtőzni az időjárási eszközökben. Bár lehet, hogy a békák jelenléte segítene pontosítani a méréseket!

A hangyák nagyon pusztítóak lehetnek. A fedél eltávolítása után néhány berendezésben akár egy komplett darázs vagy hangya fészket lehet felfedezni.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.