Műholdak tanúskodnak a gleccserolvadásról

2020. január. 26 7:51

1972 és 2019 közötti műholdfelvételeken követhetjük nyomon az alaszkai gleccserolvadást. A globális felmelegedés hatásai immár mozgóképen is láthatók.

Alaszka, Grönland és az Antarktika térségéről készült tanulmány, hosszú műholdas adatsorok és modern feldolgozó eljárások segítségével, melynek köszönhetően time-lapse videón láthatjuk a gleccserek és a sarki jég viselkedését 1972-től kezdődően – ebben az évben indult ugyanis a NASA Landsat missziója, melynek adatait Alaszka területére vonatkozóan Mark Fahnestock dolgozta fel (University of Alaska Fairbanks) egészen 2019-ig. A Columbia-gleccser, mely Alaszka egyik legnagyobb gleccsere, az 1970-es évekig viszonylag stabil volt, ezt követően azonban gyors olvadásba kezdett a felmelegedés hatására.

Grönland jégtakaróját Michalea King (Ohio State University) és James Lea (University of Liverpool) tanulmányozták. Grönland gleccserei átlagosan 5 kilométert zsugorodtak 1985 és 2018 között – a leggyorsabb ütemű jégvesztés pedig 2000 és 2005 között következett be. A globális felmelegedés miatt emelkedő hőmérsékletek Grönland belső területein is éreztetik hatásukat. A jégtáblák és a gleccserek felszíne megolvad, a belőlük keletkező tavak átmérője az 5 kilométert is meghaladhatják. Az elmúlt 20 évben a Grönlandon képződő olvadékvizű tavak száma 27%-kal nőtt, és nagyobb tengerszint feletti magasságokban is megjelentek, ahol korábban túl hideg volt az idő az olvadáshoz.

Az Antarktika felszíne szintén olvad, ugyanakkor néhány méterrel a felszín alatt több réteg hóval fedett tavakat is felfedeztek, számolt be Devon Dunmire (University of Colorado). Ezeknek a felszín alatti tavaknak a detektálására Dunmire a Sentinel-1 műhold (European Space Agency) mikrohullámú radarképeit használta fel. Bár a hó és a jég viszonylag láthatatlanok a mikrohullámú tartomány számára, a folyékony víz határozottan kirajzolódik. Ezeknek a rejtett, felszín alatti tavaknak a jellegeiről egyelőre kevés információval rendelkezünk, tanulmányozásuk azonban fontos, mivel az olvadékvízről kimutatták, hogy destabilizálja a jégtáblákat.

image

image

image

image

Forrás: NASA / USGS

Fahnestock Alaszka összes gleccserére elkészítette a time-lapse videót, melyet az alábbi összeállítás tartalmaz:

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Pár fokos lehűlést hoz a hidegfront. A kánikula átmenetileg mérséklődik. A parlagfű szezon kezdetét vette.
A légnyomás tovább csökken.