Mutatjuk a nagy esőzés útvonalát, óráról órára

2023. október. 26 11:58

Nagy területen 30, helyenként akár 50 milliméter is lehullhat az érkező hidegfrontnak köszönhetően. Térképeken szemléltetjük, várhatóan mikor ered el az eső.

Az éjszakai órákban nyugat felől egyre nagyobb területen elered az eső. Pénteken egy gyors mozgású hidegfront vonul át, kiadós eső áztatja majd a földeket: az ország északi felén nagy területen hullhat 30 millimétert meghaladó csapadék a nap folyamán, de a határhoz közeli és hegyvidéki tájakon helyenként 50 millimétert meghaladó mennyiség is összegyűlhet.

A front mentén és annak előterében, illetve zivatarok környezetében viharos széllökések várhatók, kiemelten a Dunántúl déli, keleti részein, legalacsonyabb valószínűséggel az északkeleti, határhoz közeli területeken. Zivatarok kísérőjelenségeként apró szemű jég, jégdara zápor, lokálisan intenzív csapadék is jelentkezhetnek.

Az alábbi összeállításban a legfrissebb modelleredmények alapján térképeken szemléltetjük, hol várható eső csütörtök 14 óra és péntek 20 óra között.

A térkép a csapadék intenzitását jelöli. A kékes árnyalatok gyenge, a zöldes közepes, míg a sárga és piros színek erős csapadékintenzitást jeleznek.

Folyamatosan frissülő radarképeinken megtekinthetik, hogy merre hull csapadék az országban, az aktuális információkért pedig érdemes figyelemmel kísérni veszélyjelzés oldalunkat is.

Az alábbi galériát megnyitva a jobb oldalon, fent látható az előrejelzett időpont.

31 fotó megtekintése
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sok lesz a felhő a Kárpát-medence felett, ezért a hőség sem lesz annyira tikkasztó és az UV sugárzást is mérsékli a borult idő. A nap második felében fülledtté válik az idő, mert nedvesebb légtömeg érkezik.

A légnyomás csökken.