Mutatjuk, hogy az ország mely részein borulhat fehérbe a táj

2021. november. 28 14:35

Vasárnap estig még országszerte esőre kell számítani, majd hétfőre virradó éjszaka előbb nyugaton, majd az északkeleti megyékben is a csapadékhullás havazásba vált át.

Mediterrán ciklon alakítja hazánk időjárását, amely többfelé kiadós esőzést okoz a Kárpát medencében. Vasárnap este északnyugat felől a ciklon hidegfrontja is eléri hazánkat, amelynek hatására a Dunántúl nyugati és középső vidékein már havazásra kell számítani. Jellemzően 1-3 centiméternyi hó valószínű, de Sopron és Szentgotthárd környékén akár 5-6 centiméter is lehullhat. A hétfő hajnali, reggeli órákban legyengülve a fővárost is eléri a havazás, a Budai-hegyekben átmeneti vékony hólepel is kialakulhat. Hétfőn délelőtt már az Északi-középhegység keleti felén lesznek kedvezők a feltételek havazás kialakulásához. A Bükkben és a Zempléni-hegységben 3-6 centiméternyi friss hó is lehullhat. Másutt csak rövid ideig jelenhet meg átmeneti hóréteg, ugyanis a meleg talajfelszín még a tartós hóréteg  kialakulása ellen dolgozik.

Az alábbi térképen a hétfő késő estig várható hó mennyiségét láthatjuk centiméterben, az ECMWF modell előrejelzése alapján.

Térkép forrása: weather.us

Címkék:,
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani. Holnap érkezik a következő front. A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

A légnyomás emelkedik.