Mutatjuk, hogyan alakul át Európa időjárása a jövő héten

2022. október. 15 14:42

A hosszabb ideje nyugodt időjárási helyzet jelentősen átalakul a jövő hét közepén. Változékonyabb, szelesebb és egyértelműen hűvösebb időre számíthatunk.

Európa időjárását a hétvégén alapvetően anticiklon határozza meg, ennek köszönhetően az ilyenkor szokásosnál enyhébb az idő. Változékony, csapadékos, szeles időjárás csak az Atlanti-óceán partvidékén, illetve a Földközi-tenger keleti medencéjében figyelhető meg.

A jövő hét közepén átalakul kontinensünk időjárása, ugyanis Közép-, és Kelet-Európa felett egy hidegfront vonul át, jelentősebb lehűlést okozva. Bár a hideg nagy része hazánktól keletre vonul el, nálunk is 5-7 fokkal visszaesik a hőmérséklet. A front átvonulása várhatóan jelentős csapadékkal nem fog járni.

A következő hétvégén már egy Nyugat-Európa felől érkező ciklon alakítja majd az időjárást, amely hazánk felett épp nemzeti ünnepünkön vonul át. Változékony, szeles, záporokkal tarkított, de az átlagosnál kissé enyhébb időre számíthatunk.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.