Mutatjuk, hogyan árasztja el a hideg levegő térségünket

2021. november. 25 17:04

Jelentős változás érkezik péntektől hazánk időjárásában: hideg és meleg légtömegek ütközőzónájába kerülünk, mozgalmas napoknak nézünk elébe.

A következő időszakban több hullámban ciklonok képződnek északon, melyek sarkvidéki eredetű, hideg levegőt szállítanak Európa felé. A hét utolsó napjain a hideg levegő Nyugat-Európát árasztja el, hazánk a hideg és meleg légtömegek határán helyezkedik majd el. Fokozatosan nálunk is teret hódít a hidegebb idő. Jelentős hőmérsékleti kontraszt alakul ki országunk északnyugati és délkeleti tájai között: keletre még néhány napig enyhe levegő áramlik és 12 fok körüli maximumot mérhetünk, míg nyugaton ennél 10 fokkal is hidegebb lehet. A jövő hét elejére a keleti országrészt is bekebelezi a hideg levegő és országszerte jelentősen hűvösebb időre számíthatunk.

Emellett, a tartós északi áramlás hatására a mediterrán térségben mediterrán ciklonok képződnek, melyek északkelet felé mozognak majd és hazánkat is útba ejtik. Ezek a mediterrán ciklonok nagy nedvességtartalmú légtömegeket hoznak térségünkbe, nekik köszönhetően több hullámban kiadós csapadékra is számítani kell a következő időszakban.

A pénteki jelentős csapadékot is egy mediterrán ciklon okozza majd. A csapadék zöme a nyugati országrészre jut, északnyugaton síkvidéken is átvált a csapadék havas esőre, havazásra, megmaradó hóréteg azonban csak a magasabban fekvő tájakon alakulhat ki: itt több centiméteres hóréteg is összejöhet.

A jövő héten hazánkban továbbra is mozgalmas, többször csapadékos időre kell számítani, és többször átválthat a halmazállapot havas esőre, illetve havazásra síkvidéken is.

Az alábbi térképeken a legfrissebb modelleredmények alapján szemléltetjük a hideg levegő térnyerését térségünkben péntek déltől kedd délig.

Hőmérsékleti anomália 850 hPa-on az 1979-2010-es időszak átlagához képest. Péntek, dél

Péntek, 18 óra

Szombat, reggel 6 óra

Szombat, 18 óra

Vasárnap, 6 óra

Vasárnap, dél

Vasárnap, 18 óra

Hétfőtől hazánkban országszerte általában 5 fok körüli maximumot mérünk majd, 1 és 6 fok között alakulnak a napi legmagasabb értékek. Emellett az éjszakák is hidegebbé válnak, ismét nagy területen kell komolyabb fagyra számítani.

Hétfő, reggel 6 óra

Hétfő, 18 óra

Kedd, reggel 6 óra

Kedd, dél

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az érkező hidegfront előtt még fülledtebbé válik a levegő és eléri a tetőfokát a hőhullám. Erős lesz au UV sugárzás.

A légnyomás nem változik.