Mutatjuk, hogyan árasztja el térségünket a sarkvidéki eredetű hideg

2024. április. 12 21:08

Rég nem látott változás előtt áll időjárásunk. A hosszú idő óta tartó enyhe, időnként kifejezetten nyárias időnek vet véget a hétfő este érkező sarkvidéki eredetű légtömeg.

Az előttünk álló hétvégén anticiklon alakítja időjárásunkat. Délnyugat felől még rendkívül enyhe és száraz levegő áramlik térségünk fölé. A hőmérséklet 8-12 fokkal az április közepén szokásos felett alakul. A csúcshőmérséklet vasárnap akár a 30 fokot is elérheti. Hidegebb légtömeg még csak a Brit-szigetek térségében található.

Hétfőn napközben észak, északnyugat felől egyre nagyobb területet áraszt el a hideg, sarkvidéki eredetű légtömeg. Északnyugat-Európában már szeles, csapadékos, hűvös idő várható. Hazánkat a csapadékzóna hétfőn napközben éri el, de a hideg levegő beáramlása majd csak késő estétől kezdődik meg.

A jövő hét közepére kontinensünk nagy részét elfoglalja a hideg légtömeg. Skandináviában, Németországban és Lengyelországban síkvidéken is havazhat, de futó hózáporok akár a hazai hegyeinkben is kialakulhatnak. A hőmérséklet már több fokkal elmarad a szokásostól, mindössze 9, 14 fokos maximumok várhatók, éjszakánként pedig a szélvédett tájakon gyenge fagy is kialakulhat.

Térképek forrása: wxcharts.com

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Napközben érkezik egy hidegfront. Ennek hatására növekszik a görcshajlam. Álmosság, reakcióidő növekedés előfordulhat.
A légnyomás csökken.