Mutatjuk, hogyan éri el Európát a tavasz első hulláma

2023. február. 14 11:24

A következő napokban kontinensünk egyre nagyobb részén tavasziasra fordul az időjárás. Térképeken mutatjuk be, hogyan érkezik meg a változás.

Európa időjárását a következő néhány napban még egy hatalmas kiterjedésű anticiklon határozza meg. Az éjszaka képződött pára és ködfoltok feloszlását követően általában napos, száraz idő a jellemző. A hőmérséklet több fokkal a február közepén szokásos felett alakul. Hidegebb légtömeg csak a Kárpátok vonulatain kívül látható, Kelet-Európa felett.

Pénteken egy ciklon jelenik meg Skandinávia felett, amely Európa nagy része fölé továbbra is kifejezetten enyhe léghullámokat szállít az Atlanti-óceán felől. A ciklon hatására nagy területen megerősödik a szél és záporok kialakulására is többfelé számítani kell.

Vasárnap egy hidegfront vonul át Közép-, és Kelet-Európa felett, amely a jövő hét első napjaiban néhány fokkal hidegebb levegőt hoz térségünk fölé, de nagyobb lehűléstől nem kell tartanunk.

Jövő hét közepére ismét anticiklon húzódik a kontinens nagy része fölé, megint melegedés kezdődik. Csapadékosabb, szelesebb időre előreláthatólag csak a Skandináv-félsziget térségében kell számítani.

Térképek forrása: wxcharts.com

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.