Mutatjuk, hol hozhat frissítő zivatarokat a hidegfront, óráról órára

2023. augusztus. 23 11:31

Gyenge hidegfront vonul át a Kárpát-medence felett. Térképsorozaton mutatjuk be, merre alakulhatnak ki záporok, zivatarok.

A napsütéses délelőtti órákat követően elszórtan várható zivatartevékenység hazánk területén, nagyobb eséllyel a nyugati és északkeleti megyékben.

A cellákat felhőszakadás (általában 20-40 milliméter, egy-egy helyen ennél több is), viharos széllökések (60-90 km/óra), jégeső (néhol esetleg 2-4 centiméter) kísérheti. Északkeleten, heves zivatar esetén van esély 90 km/órát meghaladó széllökésre is.

Az alábbi összeállításban a legfrissebb modelleredmények alapján térképeken szemléltetjük a zivatarok várható útvonalát szerda 14 óra és csütörtök reggel 9 óra között.

A térkép a csapadék intenzitását jelöli. A kékes árnyalatok gyenge, a zöldes közepes, míg a sárga és piros színek erős csapadékintenzitást jeleznek.

Folyamatosan frissülő radarképeinken megtekinthetik, hogy merre hull csapadék az országban, az aktuális információkért pedig érdemes figyelemmel kísérni veszélyjelzés oldalunkat is.

Az alábbi galériát megnyitva a jobb oldalon, fent látható az előrejelzett időpont.

csapadék térkép
20 fotó megtekintése
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás csökken.