Mutatjuk, hol lesz a legmelegebb a hétvégén

2019. február. 02 8:12

Jelentősen átalakul időjárásunk a hétvégére. Az afrikai eredetű, enyhe léghullámok helyenként 16-17 fokos meleget eredményeznek.

Szombaton hazánk nagy részén 12 fok feletti hőmérsékleteket mérünk majd a délután folyamán. A legmelegebb a nyugati országrészben várható, nagy területen 15 fok feletti napi maximumra számítunk, de délnyugaton 17 fokig is felmelegedhet a levegő. Az észak-északkeleti területeken várható a legkisebb mértékű melegedés, azonban ott is 10 fok körül alakul a napi maximum.

Míg szombaton a nyugati területeken mérjük a legmagasabb hőmérsékleteket, vasárnap keleten lesz a legmelegebb. Vasárnap délután Debrecen-Berettyóújfalu környékén akár 17 fokos napi maximum is kialakulhat.

Mindkét nap megdőlhetnek a napi legmagasabb maximumhőmérsékletre vonatkozó rekordok.

Szombat, 14 óra:

Vasárnap, 13 óra:

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.