Mutatjuk, javul-e a légszennyezettségi helyzet az országban

2021. november. 15 15:23

Térképeken mutatjuk be, hogy az ország egyes részein miként változik a szálló por koncentrációja kedden, a késő esti órákig.

Jelenleg a fűtés, ipari termelés és a közlekedés a szálló por (pm 10) koncentrációjának többfelé magas koncentrációját okozza. Ehhez azonban az is kell, hogy a légkör stabil állapota miatt a szennyeződés nem tud a magasabb légrétegekkel elkeveredni, hanem a felszín közelében koncentrálódik. Hétfőn délután és este főként a Dunántúlon kell nagy területen a szálló por magas (50-100 µg/m3) koncentrációjára számítani.

Kedd reggelre országos szinten kissé javul helyzet, de a jelentős kibocsátással rendelkező fővárosban épp a szálló por mennyiségének növekedése várható és Győr-Moson-Sopron megye nyugati és Vas megye északi részén továbbra is magas marad.

Kedd estére jelentősen átalakul a pm 10 eloszlása hazánk légterében, hiszen már nem elsősorban a Dunántúlon, hanem az északi és keleti megyékben találkozhatunk magas koncentráció értékekkel.

Térképe forrása: met.hu

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.