Mutatjuk, melyek a világ legszennyezettebb országai

2024. március. 20 19:27

India, Pakisztán és Banglades különböző geopolitikai kihívásokkal néznek szembe, de amikor a környezetszennyezésről van szó, mindhárom ország hasonló helyzetben találja magát.

Egy svájci levegőminőség monitorozással foglalkozó technológiai vállalat (IQAir) új globális jelentést tett közzé, amelyben 7812 város PM2.5 (finom szálló por) légszennyezettségi adatait elemezte 134 országból, régióból és területről.

A ranglistát Banglades vezeti 79,9 μg/m3 értékkel, melyet Pakisztán követ 73,7 μg/m3 értékkel. 2023-ban India volt a harmadik legszennyezettebb ország a világon 54,4 mikrogramm/köbméter (μg/m3) értekkel, amely több, mint tízszerese a Egészségügyi Világszervezet (WHO) 5 μg/m3-es iránymutató értékének. 

A finom szálló port (PM2.5) a legpotensebb légszennyezőként tartják számon, mivel a részecskék az emberi vérárammal több testrészbe és szervbe is eljuthatnak, súlyos, akár haláloskimenetelű betegségeket kiválthatva.

Annak ellenére, hogy az IQAir monitorozási területei egyre több országot és várost ölelnek fel, Afrika jelentős mértékben alulreprezentált maradt, ahol a lakosság harmadát magában foglaló területről semmilyen légszennyezési adathoz nem lehet hozzáférni.

“2023-ban a jelentésben szereplő 134 ország és régió közül csak 10 felelt meg a WHO éves átlagos PM2.5 koncentráció irányelvként megjelölt 5 µg/m3 értéknek. Továbbá a világ városainak mindössze 9 százalékában tekinthető tisztának a levegő, ha a PM2.5-re vonatkozó WHO irányelvet tekintjük kritériumnak. Így még nagyon sok munka vár ránk az légszennyezés elleni küzdelemben.

Új Delhi a világ leginkább szennyezett fővárosa, ahol az átlagos PM 2,5 koncentráció 102,1 µg/m3, ami több, mint 20-szorosa a WHO iránymutatásának, és több mint kétszerese a 40 µg/m3-as országos határértéknek. Ezen kívül a világ leginkább szennyezett tíz városa közül kilenc Indiában található.

Képek forrása: AFP

Az IQAir által közzétett jelentés az indiai Bihar állam Begusarai városa volt 2023-ban a leginkább szennyezett metropolisz, ahol a PM 2,5 értéke 118,9 µg/m3 volt. Guwahati, egy északkelet-indiai város 105,4 µg/m3 értékkel követi, majd harmadikként Új Delhi következik.

A friss jelentés egy újabb ébresztő a dél-ázsiai városok számára. Legyen szó a legszennyezettebb városról, Begusarairól, a fosszilis tüzelőanyag-alapú iparágak központjáról, vagy a legszennyezettebb országról, Bangladesről, amely szintén erősen függ a fosszilis tüzelőanyag-alapú energiától. Ez egyértelműen rámutat arra, hogy a fosszilis tüzelőanyagok elégetése a légszennyezés egyik legfőbb oka.

Az adatok sürgető környezeti kihívásokra utalnak, amelyekkel leginkább Délkelet-Ázsia szembesül, és jelentős egészségügyi kockázatokat jelent az ott élő hatalmas mennyiségű ember számára. 

A jelentés hangsúlyozta a légszennyezés és az éghajlatváltozás közötti kapcsolatot is. Ahogy az éghajlatváltozás megváltoztatja az időjárási mintákat, súlyosbíthatja a levegőminőségi problémákat, mivel a szélsőséges hőség egyre súlyosabbá és gyakoribbá válik, és egyre gyakoribbak az erdőtüzek is. Felerősítette a pollenszezonokat is, súlyosbítva az allergiás légúti betegségeket, például a krónikus orrnyálkahártya-gyulladást és az asztmát, különösen a magas PM2,5 koncentrációval érintett területeken.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás csökken.