Mutatjuk, mennyi eső várható pénteken

2022. december. 08 14:50

Érkezik az időjárás-változás, országszerte elered az eső. Többfelé kiadós mennyiség várható egy mediterrán ciklonnak köszönhetően.

Mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat pénteken; a hajnali óráktól kezdődően délnyugat felől kiterjedt csapadékzóna érkezik, mely napközben fokozatosan észak, északkelet felé helyeződik. Országszerte elered az eső.

Havazás ezúttal mindössze kevés helyen valószínű: az Északi-középhegység északi oldalán és csúcsain hullhat eleinte havas eső, hó, illetve Borsod északi részén is előfordulhat eleinte havas eső, havazás átmeneti jelleggel, azonban a csapadék gyorsan esőre vált.

A csapadék zöme péntek délutántól szombat hajnalig jelentkezhet. Jellemzően 7-15 milliméter eső várható pénteken, ugyanakkor több helyen is elérheti, meghaladhatja a lehullott mennyiség a 20 millimétert.

A péntek esti, késő esti órákban a Dél-Dunántúlon és az Alföldön kis eséllyel az ég is megdörrenhet.

Az alábbi térképen a legfrissebb modelleredmények alapján szemléltetjük, hol, mennyi csapadék várható péntek éjfélig:

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sok lesz a felhő a Kárpát-medence felett, ezért a hőség sem lesz annyira tikkasztó és az UV sugárzást is mérsékli a borult idő. A nap második felében fülledtté válik az idő, mert nedvesebb légtömeg érkezik.

A légnyomás csökken.