Mutatjuk, merre várható felhőszakadás az országban

2018. május. 26 9:30

A nyugati tekerületeken fokozatosan csökken az intenzív zivatarok kialakulásának az esélye, keleten viszont továbbra is előfordulhat felhőszakadás és jégeső is.

A szombati nap folyamán elszórtan számíthatunk zivatarokra, amelyek legkisebb eséllyel a Nyugat-Dunántúlon fordulhatnak elő. A felhőszakadás (akár 25-30 mm csapadék) mellett az intenzívebb zivatarokat viharos széllökés és jégeső (általában 1-2 centiméter körüli átmérő) is kísérheti. Az OMSZ három nyugati megye kivételével elsőfokú figyelmeztetést adott ki a várható felhőszakadás veszélye miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra két dél-dunántúli megyére, valamint a Dunától keletre fekvő területekre elsőfokú figyelmeztetést adott ki a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.