Mutatjuk, merre várható sűrű köd a következő reggeleken

2020. november. 05 19:06

Az átvonult hidegfront után hazánk nagy részén felszakadozik felhőzet és péntek reggel derült égboltra ébredhetünk, helyenként azonban köd nehezíti majd a közlekedést.

Péntekre virradó éjszaka észak felől hidegebb és szárazabb levegő érkezik a Kárpát-medencébe, amely nagy területen akadályozza a köd képződést. Azonban a Tiszántúlon a gyenge északkeleti szél, a Nyugat-Dunántúlon pedig az északi áramlás elegendő nedvességet gyűjt össze várhatóan ahhoz, hogy Pest, Nógrád, Heves és Fejér megyében sűrű ködmezők jelenjenek meg, amelyek a délelőtti órákban fokozatosan feloszlanak, de reggel még rossz látási viszonyokat okozhatnak a főváros környékén közlekedők számára. Az alábbi térképen a legsötétebb szürke színnel jelölt területeken várható köd kialakulása.

Várhatóan ködös területek péntek reggel:

Szombat reggelre már kissé átalakul az időjárási helyzet. Hazánk nagy részén a péntekihez hasonlóan derült lesz a reggel, de az Északi-középhegység északi és déli lábánál, valamint a Dráva-völgyében kiterjedtebb ködmezők jelenhetnek meg, amelyek a délelőtti órákban megszűnnek.

Várhatóan ködös területek szombat reggel:

Szombaton napközben a magasabb légrétegekben erős melegedés kezdődik. Ez a körülmény novemberben már az erősebb légmozgás hiányában a Kárpát-medence jelentős részén köd, illetve szürke felhőtakaró kialakulásához vezet. A ködből az 500 méter feletti hegyvidéki területek, valamint a Dunántúl középső vidékei maradhatnak még ki.

Várhatóan ködös területek vasárnap reggel:

 

A jövő hét elejére várhatóan az egész ország ködbe burkolózik, már csak az Északi-középhegység 650-700 méter feletti területei magasodhatnak ki a felhő és ködtakaróból. A Dunántúlon egyre több helyen szitálás kezdődik, amely tovább nehezíti a közlekedési feltételeket.

Várhatóan ködös területek hétfő reggel:

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Hidegfront hatására növekszik a görcshajlam és előfordulhat izomgőrcs és fejfájás. A parlagfű virágpora a legtöbb helyen már megjelent a levegőben.

A légnyomás nem változik.