Mutatjuk, merre várható szélvihar vasárnap

2022. január. 29 19:21

Az elmúlt napokban is gyakran szeles időben volt részünk, azonban vasárnap napközben a korábbiakhoz képest is nagy erejű szélre kell felkészülnünk.

Vasárnapra virradó éjszaka hidegfront éri el hazánkat. Hatására hajnaltól egyre nagyobb területen viharossá fokozódik az északnyugati szél. A délelőtti órákban tovább fokozódik a szél ereje. A déli, kora délutáni órákban az Észak-Dunántúlon, Pest megye nagy részén és az Északi-középhegységben nagy területen 80-90 km/órás széllökések várhatók. Helyenként akár 100 km/óra körüli széllökések is előfordulhatnak. A szél mérséklődésére vasárnap késő estétől lehet számítani.

Az alábbi térképeken a legfrissebb modelleredmények alapján szemléltetjük, hol lesz a legerősebb a szél vasárnap napközben.

A legerősebb széllökések km/óra-ban vasárnap 7-13 óra között:

A legerősebb széllökések km/óra-ban vasárnap 13-19 óra között:

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.