Mutatjuk, mikor érkezik meg a tavasz

2021. március. 23 12:19

Bár jelenleg még a tél áll nyerésre, hamarosan átalakulás veszi kezdetét. A jelenlegi adatok szerint kisebb visszalépésekkel a jövő héten már a tavasz viszi a vezető szerepet.

Jelenleg még – a naptár ellenére – a tél uralja időjárásunkat, észak felől folytatódik a hideg levegő beáramlása, a megszokottnál több fokkal hidegebb időt eredményezve. A hét utolsó napjain az áramlás azonban nyugatira fordul, ezzel enyhébb légtömegek érkeznek hazánk területére Nyugat-Európa felől. A változás a Dunántúl nyugati, északnyugati területein már csütörtökön megkezdődhet, nagy területen azonban pénteken érzékeljük majd az időjárás átalakulását. A jelenlegi hőmérséklethez képest 4-7 fokkal lesz majd melegebb az idő péntekre. Szombaton további enyhülés várható, néhol 19 fokot is mérhetünk, aznap azonban sok felhő szűri a napfényt és zivatar sem kizárt. Vasárnap hűvösebb léghullámok érik el hazánkat, ezzel megtorpan az enyhülés, a jövő hétre azonban – egyelőre jelentősebb bizonytalanság mellett – ismét melegedés körvonalazódik. Bízhatunk benne tehát, hogy a következő időszakban teret hódít a tavasz. Sőt, a jelenlegi eredmények alapján a megszokottnál hűvösebb napok után gyors váltásban a normálnál jóval melegebb időszak következhet.

Az alábbi képsorozaton a legfrissebb modelleredmények alapján, térképek segítségével mutatjuk be az enyhülés folyamatát.

Hőmérsékleti anomália 850 hPa-on. Kedd, 18 UTC

Szerda, 12 UTC

Szerda, 18 UTC

Csütörtök, 12 UTC

Csütörtök, 18 UTC

Péntek, 12 UTC

Péntek, 18 UTC

Szombat, 12 UTC

Szombat, 18 UTC

Vasárnap, 12 UTC

Vasárnap, 18 UTC

Hétfő, 12 UTC

Hétfő, 18 UTC

Kedd, 12 UTC

Kedd, 18 UTC

Szerda, 12 UTC

Szerda, 18 UTC

Csütörtök, 12 UTC

Csütörtök, 18 UTC

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.