Mutatjuk, mikor érkeznek a hidegfront viharai, óráról órára

2024. június. 21 20:35

Szombatra virradó éjszaka egy hidegfront éri el hazánkat nyugat felől. Reggel, délelőtt még csak kevés helyen, majd a délutáni óráktól a keleti területeken már többfelé kell zivatarok kialakulására számítani.

Szombat hajnalban és délelőtt az északi vármegyékben már helyenként előfordulhatnak záporok, zivatarok, de az intenzívebb zivatartevékenység a kora délutáni órákban kezdődik el a keleti területeken. Ezt követeően több hullámban alakulnak ki újabb zivatarok a keleti országrászben és a Dunántúl déli harmadán. A zivatartevékenység várhatóan vasárnap éjfétől kezd mérséklődni, gyengülni.

Heves felhőszakadással kísért zivatarok kialakulására elsősorban a szombat délutáni és esti órákban, a Tiszántúlon van esély. A zivatarokhoz viharos szélroham (60-80 km/órát meghaladó lökések), felhőszakadás (akár 30-50 milliméter) és jégeső (2-3 centiméter feletti jégátmérő) társulhat.

Az alábbi összeállításban a legfrissebb modelleredmények alapján térképeken szemléltetjük a zivatarok várható útvonalát szombat reggel 7 óra és vasárnap 3 óra között.

A térkép a csapadék intenzitását jelöli. A kékes árnyalatok gyenge, a zöldes közepes, míg a sárga és piros színek erős csapadékintenzitást jeleznek.

Folyamatosan frissülő radarképeinken megtekinthetik, hogy merre hull csapadék az országban, az aktuális információkért pedig érdemes figyelemmel kísérni veszélyjelzés oldalunkat is.

Az alábbi galériát megnyitva a jobb oldalon, fent látható az előrejelzett időpont.

csapadék térkép
21 fotó megtekintése
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.