Mutatjuk, mikor érkeznek a záporok, zivatarok, óráról órára

2022. május. 16 17:38

Keddre virradó éjszaka helyeként már záporok, zivatarok kialakulására számíthatunk, de nagyobb mennyiségben délutántól kell megjelenésükre számítani.

Az alábbi képsorozaton látható, hogy a számítógépes modell előrejelzés szerint a hidegfront az ország mely részeire, mikor hoz záporokat, zivatarokat kedden a kora hajnali óráktól szerdán a kora hajnali órákig. Kezdetben a front előtt a Dunántúlon alakulnak ki intenzív záporok, akár egy-egy zivatar is, majd a kedd reggeli órákban a déli megyékben is várhatók záporok. A front zivatarai kora délután érik el az országot és várhatóan több hullámban vonulnak át felettünk északról déli irányba. A legtöbb csapadék az Északi-középhegységben és a Duna-Tisza-közén várható, arrafelé nagy területen várható 8-15 milliméter csapadék, másutt jellemzően csak néhány milliméter valószínű, csak zivatarokban hullhat ennél nagyobb mennyiség.

Az aktuális csapadéktevékenységet megtekinthetik radarképeinken.

Kedd, hajnali 2 óra

3 óra

4 óra

5 óra

6 óra

7 óra

8 óra

9 óra

10 óra

11 óra

12 óra

13 óra

14 óra

15 óra

16 óra

17 óra

18 óra

19 óra

20 óra

21 óra

22 óra

23 óra

Szerda 0 óra

1 óra

2 óra

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

A szombati front hoz vasárnapra pár fokos lehűlést. Nagy lesz a hőség a hét végéig. A megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása nagyon fontos ebben a melegben. Ebben az átmeneti időszakban a pázsitfűfélék virágpora jelenti a legnagyobb terhelést – koncentrációjuk jellemzően a közepes tartományban alakulhat. A csalánfélék pollenkoncentrációja országosan magas, a hársé és a kevésbé jelentős allergének közé tartozó szelídgesztenyéé országosan közepes. Érdemes naptejet használni, mert könnyen le lehet égni az erős UV sugárzás miatt.

A légnyomás csökken.