Mutatjuk, mikor érkeznek a zivatarok, óráról órára

2021. április. 22 8:29

Hidegfront vonul át hazánkon csütörtökön, nyomán zivatarok kialakulása valószínű északnyugat felől egyre több helyen. Lokálisan jelentős eső eshet az intenzív gócokból.

Északnyugat felől hidegfront éri el hazánkat, melynek nyomán egyre nagyobb területen ered el az eső. A déli óráktól kezdődően észak, északnyugat felől egyre többfelé alakulnak ki zivatarok is, melyek dél, délkelet felé haladnak tovább. A zivatarokat átmenetileg viharos szél kísérheti (70-80 km/óra), jégeső is előfordulhat. Jellemzően 5 milliméter körül alakul a várható csapadékmennyiség, ugyanakkor az intenzív cellákból, illetve az egymást követő zivatargócokból lokálisan nagy mennyiségű, akár 20-40 milliméter csapadék is lehullhat. Késő estére csökken a csapadékhajlam.

Az alábbi térképek segítségével a csapadékzóna legvalószínűbb útvonalát mutatjuk be csütörtök 10 órától péntek éjjel 2 óráig a legfrissebb modelleredmények alapján, órás bontásban.

Radarképeinken nyomon követheti, épp az ország mely tájain hull csapadék.

Csütörtök, 10 óra

11 óra

12 óra

13 óra

14 óra

15 óra

16 óra

17 óra

18 óra

19 óra

20 óra

21 óra

22 óra

23 óra

Péntek, 0 óra

Péntek, éjjel 1 óra

2 óra

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.