Mutatjuk, mikor fog esni: óráról órára a csapadékzóna útvonala

2023. május. 11 12:34

Északkelet felé szorul vissza az elmúlt napok nyugodtabb időjárását biztosító anticiklon, helyét délnyugat felől egyre nagyobb területen egy mediterrán ciklon veszi át.

Délnyugat felől mediterrán ciklon csapadékzónája okoz egyre nagyobb területen esőzést csütörtökön hazánk délnyugati felén. Az ország északkeleti részein ma kitart a napfényes, gomolyos idő és itt a hőmérséklet is kellemesebbnek ígérkezik. A legtöbb eső az Alpokalja, Zala, Bakony, Balaton-felvidék térségében várható, itt péntek hajnalig több helyen is 20-25 milliméter körüli csapadék hullhat. Éjjel a nyugati, délnyugati megyékben zivatar kialakulásához is alkalmasak lesznek a feltételek, melyet lokálisan jelentős csapadék, apró szemű jég és szélerősödés kísérhet.

Az alábbi összeállításban a legfrissebb modelleredmények alapján térképeken szemléltetjük, hol várható csapadék csütörtök 13 óra és péntek dél között. A péntek délután várható esőzésről a későbbiekben tesszük közzé írásunkat, a reggeli modellfuttatás eredményei alapján.

A térkép a csapadék intenzitását jelöli. A kékes árnyalatok gyenge, a zöldes közepes, míg a sárga és piros színek erős csapadékintenzitást jeleznek.

Folyamatosan frissülő radarképeinken megtekinthetik, hogy merre hull csapadék az országban, az aktuális információkért pedig érdemes figyelemmel kísérni veszélyjelzés oldalunkat is.

Az alábbi galériát megnyitva a jobb oldalon, fent látható az előrejelzett időpont.

24 fotó megtekintése
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az érkező hidegfront előtt még fülledtebbé válik a levegő és eléri a tetőfokát a hőhullám. Erős lesz au UV sugárzás.

A légnyomás nem változik.