Mutatjuk, mikor vonulnak át a hidegfront viharai, óráról órára

2024. július. 01 12:19

Térképgalériában szemléltetjük a hétfő délután, este átvonuló zivatarok várható útvonalát az AROME időjárás-előrejelző modell eredményei alapján.

Hétfő délután nyugat felől nagy kiterjedésű csapadékrendszer éri el a Dunántúlt, amelyből elsősorban a Nyugat-, és Dél-Dunántúlon alakulnak ki intenzív záporok, zivatarok, emellett az Északi-középhegység keleti felében is előfordulhatnak felhőszakadással kísért zivatarok. Az ország középső területein csak jelentéktelen zápor fordulhat elő. A zivatartevékenység várhatóan kedd éjféltől kezd mérséklődni, gyengülni.

Heves felhőszakadással kísért zivatarok kialakulására elsősorban a hétfő délutáni és esti órákban van esély. A zivatarokhoz viharos szélroham (60-80 km/órát meghaladó lökések), felhőszakadás (akár 20-40 milliméter) és jégeső (2-4 centiméter feletti jégátmérő) társulhat.

Az alábbi összeállításban a legfrissebb modelleredmények alapján térképeken szemléltetjük a zivatarok várható útvonalát hétfő délután 14 óra és kedd éjfél között.

A térkép a csapadék intenzitását jelöli. A kékes árnyalatok gyenge, a zöldes közepes, míg a sárga és piros színek erős csapadékintenzitást jeleznek.

Folyamatosan frissülő radarképeinken megtekinthetik, hogy merre hull csapadék az országban, az aktuális információkért pedig érdemes figyelemmel kísérni veszélyjelzés oldalunkat is.

Az alábbi galériát megnyitva a jobb oldalon, fent látható az előrejelzett időpont.

csapadék térkép
11 fotó megtekintése
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az érkező hidegfront előtt még fülledtebbé válik a levegő és eléri a tetőfokát a hőhullám. Erős lesz au UV sugárzás.

A légnyomás nem változik.