Mutatjuk, várhatóan milyen lesz az idei tél

2020. október. 08 11:54

Az elmúlt években zömmel a megszokottnál enyhébb teleket jegyeztünk hazánkban. Felmerül a kérdés: idén is folytatódik ez a trend?

Bár a hosszútávú modellelőrejelzéseknek megvannak a korlátai, a tudomány jelen állása szerint többé-kevésbé modellezhető, nagy skálájú folyamatok tükrében mégis érdemes megvizsgálni, milyen forgatókönyvek válhatnak valóra az előttünk álló téli hónapokban. A Severe Weather Europe meteorológusai három fő modell eredményeit hasonlították össze (ECMWF, UKMO, CFSv2), melyből első közelítést kaphatunk a következő hónapokról. Természetesen az alább közölt elemzés nem az egyes napok időjárását hivatott bemutatni; célja, hogy egy átfogó képet adjon a három téli hónap átlagos időjárási karakterisztikáját illetően.

Az egyik legmeghatározóbb tényező az idei tél szempontjából a La Niña; megjelenésekor a trópusi Csendes-óceánon a tenger felszínének hőmérséklete a normál szint alá csökken; az erőteljes mélytengeri feláramlás a szokásosnál hűvösebb vizeket eredményez Peru partjainál. Ez a periodikusan, néhány évente fellépő jelenség nagy befolyással bír az áramlási viszonyokra, és a csapadékzónák eltolódását okozhatja. Az idei tél La Niña-tél lesz, a negatív hőmérsékleti anomália jól megfigyelhető Dél-Amerika nyugati partjainál az alábbi térképen is:

Forrás: Severe Weather Europe

Az egyes, vizsgált modellekben (ECMWF, UKMO, CFSv2) azonban eltérő mértékben nyilvánulnak meg a La Niña hatásai. Összességében elmondható, hogy a három modell egyetért abban, hogy Európa legnagyobb részén a megszokottnál melegebb tél várható. Mindez nem azt jelenti, hogy nem lesznek hideg napjaink, azonban várhatóan ritkábban fordulnak majd elő hidegfrontok és hidegbetörések. Átlagos, vagy a megszokottnál kissé csapadékosabb tél várható a kontinens nagyobb részén. A Brit-szigeteken és Skandináviában nagy az esély viharos időszakokra.

Alaszkában és Kanada nyugati területein a normálnál hidegebb tél valószínű, jelentős havazásokkal. Az Egyesült Államok északi részein a megszokott, vagy annál hidegebb és nedvesebb tél lesz a jellemző, és főként a nyugati részeken a normálnál több hó eshet. Délen a sokéves átlagnál melegebb és szárazabb télre van nagyobb esély.

Az alábbi térképek a La Niña hatásait leginkább visszaadó CFSv2 modell eredményét mutatják be, mely egy lehetséges forgatókönyv az előttünk álló tél átlagos hőmérsékleti- és csapadékviszonyaira.

CFSv2 modell: várható hőmérsékleti anomália a három téli hónap átlagában. Forrás: NOAA; Severe Weather Europe

CFSv2 modell: várható csapadék-anomália a három téli hónap átlagában. Forrás: NOAA; Severe Weather Europe

A bemutatott eredményeken több tényező változtathat a következő hetek, hónapok során. A sztratoszféra melegedési viszonyai, a sarkkör feletti hideg légtömegeket helyben tartó poláris ciklon erőssége, vagy éppen a La Niña hatására a Csendes-óceán északi részén kialakuló magasnyomás erőssége mind jelentősen befolyásolhatják az előttünk álló tél időjárási viszonyait.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani. Holnap érkezik a következő front. A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

A légnyomás emelkedik.