Nagy átalakulás előtt áll Európa időjárása

2019. április. 02 15:32

Április eleje változatos időjárással telik Európa nagy részén, hazánkban is vége szakad a régóta tartó száraz, napos időnek.

A változás Nyugat-Európában már kedden kezdetét veszi, csapadékos, szeles idő köszönt be arrafelé. Közép-, és Dél-Európában ugyanakkor még napos, száraz idő várható.

Csütörtökre a ciklon eléri az Ibériai-félszigetet, valamint a Földközi-tenger nyugati medencéjét. Nagy mennyiségű eső hull Észak-Olaszországban, Dél-Franciaországban, 1800 méter felett pedig jelentős havazás veszi kezdetét. Közép-Európában még napos időre lehet számítani, a hőmérséklet 3-5 fokkal az ilyenkor szokásos felett alakul.

Pénteken és vasárnap Közép-Európát is eléri egy-egy csapadékhullám, de komolyabb lehűléssel nem jár együtt a változékonyabbra forduló időjárás. Az esőre már nagy szükség van régiónkban, hiszen sok helyen február közepe óta nem hullott nagyobb mennyiségű csapadék.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Tegnap az esti órákban nyugat felől egy melegfront érte el hazánkat. A magasban beáramló meleg levegő csak a nagyon érzékenyeknél okozhat esetleg panaszokat. Zivatarok környezetében izgatottság és asztmatikus panaszok kialakulhatnak. A déli órákban erős UV sugárzásra kell számítani. A csalánfélék virágporának mennyisége közepes-magas szinten várható.
A légnyomás alig változik.