Nagy csapadékot okozó zivatarokra figyelmeztetnek

2018. május. 27 11:15

Az elmúlt napokhoz képest kisebb számban, de továbbra is fennáll az ország nagy részén, intenzív csapadéktevékenységgel járó zivatarok kialakulásának az esélye.

Vasárnap és hétfőn elsősorban délután, este lesz szórványosan zivatar. Vasárnap legkisebb eséllyel a Nyugat-Dunántúlon számíthatunk dörgésre, villámlásra. Zivatarok környezetében leginkább nagy mennyiségű csapadék (15-25 milliméter), erős vagy viharos szél és kisméretű (1-2 centiméter) jég fordulhat elő. Emellett néhol felhőszakadás (akár 30 milliméter) is lehet. Kis valószínűséggel egy-egy intenzívebb zivatarhoz 70 km/óra fölötti széllökés, esetleg 2 centiméter körüli jég társulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra két nyugat-dunántúli megye kivételévek az egész országar elsőfokú figyelmeztetést adott ki a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Az OMSZ hétfőre az ország széles, középső sávjára elsőfokú figyelmeztetést adott ki felhőszakadás veszélye miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.