Nagy területen zivatarok kialakulására figyelmeztetnek

2019. szeptember. 07 11:24

A hétvégén változékony idő várható hazánkban, sok helyen zivatarok kialakulására figyelmeztetnek az országban.

Szombaton az eső, zápor mellett a délnyugati és a középső megyékben lehetnek kedvezőbbek a feltételek zivatarok kialakulására – nagyobb számban a délutáni, esti órákban. A zivatarokat lokálisan intenzív csapadék (akár 10-20 milliméter), esetleg szélerősödés és kisebb méretű jég kísérheti. Este, éjszaka a középső tájak mellett már keletebbre is előfordulhatnak zivatarok.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki tizenhárom megyére a villámtevékenység és az intenzív csapadékhullás veszélyei miatt.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Vasárnap napközben átmenetileg csökken a csapadékhajlam, és inkább csak néhol lehet zivatartevékenység – erre nagyobb esély a keleti országrészben van. Vasárnap késő estétől a Dunántúlon – annak is kiemelten az északi, északnyugati felén – egyre több helyen alakulhatnak ki zivatarok, amelyek akár rendszerbe is szerveződhetnek. A zivatarokat felhőszakadás (több, mint 20 milliméter csapadék), illetve helyenként viharos széllökés és jégeső is kísérheti. Az egész országban figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélye miatt. Hat dunántúli megyében pedig felhőszakadásra is figyelmeztetnek.

Összességében három nap alatt (a hétvégén, illetve a hétfői napot is beleértve) nagy területen jelentős mennyiségű (20 millimétert meghaladó) csapadék hullhat.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.