Nagy területen zivatarok kialakulására figyelmeztetnek

2019. szeptember. 07 11:24

A hétvégén változékony idő várható hazánkban, sok helyen zivatarok kialakulására figyelmeztetnek az országban.

Szombaton az eső, zápor mellett a délnyugati és a középső megyékben lehetnek kedvezőbbek a feltételek zivatarok kialakulására – nagyobb számban a délutáni, esti órákban. A zivatarokat lokálisan intenzív csapadék (akár 10-20 milliméter), esetleg szélerősödés és kisebb méretű jég kísérheti. Este, éjszaka a középső tájak mellett már keletebbre is előfordulhatnak zivatarok.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki tizenhárom megyére a villámtevékenység és az intenzív csapadékhullás veszélyei miatt.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Vasárnap napközben átmenetileg csökken a csapadékhajlam, és inkább csak néhol lehet zivatartevékenység – erre nagyobb esély a keleti országrészben van. Vasárnap késő estétől a Dunántúlon – annak is kiemelten az északi, északnyugati felén – egyre több helyen alakulhatnak ki zivatarok, amelyek akár rendszerbe is szerveződhetnek. A zivatarokat felhőszakadás (több, mint 20 milliméter csapadék), illetve helyenként viharos széllökés és jégeső is kísérheti. Az egész országban figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélye miatt. Hat dunántúli megyében pedig felhőszakadásra is figyelmeztetnek.

Összességében három nap alatt (a hétvégén, illetve a hétfői napot is beleértve) nagy területen jelentős mennyiségű (20 millimétert meghaladó) csapadék hullhat.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Kellemes, frontmentes, kora őszi időben van részünk. Napközben még meleg idő várható, hajnalban azonban már tapasztalhatjuk, hogy itt az ősz második fele. A hűvös hajnalok miatt öltözködjenek rétegesen. A Kisalföldön és a nyugati határszélen tartósan megmaradhat a köd, ami nehezíti a közlekedést. Az ország más tájain a sok napsütés miatt jobb lesz a komfortérzet. Aki teheti, töltsön sok időt a szabadban. Ilyenkor még feltölthetjük a télre D-vitamin készleteinket.

A légnyomás csökken.