Nagy területen zivatarokra és felhőszakadásra figyelmeztetnek

2022. augusztus. 22 11:28

Folytatódik a borongós, záporos, zivataros napok sora, hétfőn nagy területre érkezhet öntözés. Keddtől csökken a csapadékhajlam, hazánk északkeleti felén lehet zivatar.

Ma a legnagyobb számban és eséllyel az ország keleti felében (kiemelten az északkeleti harmadban) alakulhatnak ki, vagy sodródhatnak be zivatarok. A zivatarcellákat felhőszakadás (az ismétlődő cellaátvonulásból 25-50 millimétert meghaladó csapadék), viharos széllökés (60-70 km/óra, északkeleten akár ~80-90 km/óra), illetve jégeső (1-3 centiméteres átmérő, kiemelten északkeleten) is kísérheti.

Az éjszaka folyamán várhatóan fokozatosan megszűnik a zivatartevékenység.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Budapestre és Pest megyére, továbbá Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Veszprém megyékre, a hétfői napra vonatkozóan.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes hétfőn felhőszakadás veszélye miatt Budapesten és Pest megyében, továbbá Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Kedd délután a keleti, északkeleti tájakon fordulhat elő néhány zivatar, a mainál kisebb számosságban. Egy-egy erősebb cellához továbbra is társulhat intenzív csapadékhullás, viharos (60-70 km/óra) széllökés, esetleg jégeső.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt Budapesten és Pest megyében, valamint Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kedden.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sok lesz a felhő a Kárpát-medence felett, ezért a hőség sem lesz annyira tikkasztó és az UV sugárzást is mérsékli a borult idő. A nap második felében fülledtté válik az idő, mert nedvesebb légtömeg érkezik.

A légnyomás csökken.