Nagy visszatérésre készül a tél

2019. január. 15 9:12

Egészen péntekig a mostanihoz hasonló időjárásra számíthatunk a kontinens nagy részén, aztán a hétvégén látványosnak ígérkező változás veszi kezdetét.

Nyugat-Európában a tél idáig az átlagosnál enyhébb idővel telt, a sarkvidéki hideg decemberben és január elején a kontinens középső és keleti területeit árasztotta el.

A hétvégén azonban Európa időjárási képének jelentős átrendeződésére számíthatunk. Ezúttal a hideg nem csak a kontinens keleti területeit érinti, hanem Nyugat-, és Közép-Európára zúdul le északról a sarkvidéki hideg levegő. Hazánk nyugati területeire vasárnap érkezik meg a markáns változás (térkép alul).

Keddre az enyhe levegő egészen a Balkán-félsziget térségébe húzódik vissza, a kontinens nagy részén már az átlagosnál hidegebb időre van kilátás. A hőmérsékleti maximumok a legtöbb helyen fagypont alatt várhatók.

A hideg visszatérésével együtt a havazás esélye is egyre nagyobb lesz, nem csak Nyugat-Európában, hanem hazánkban is. A jövő hét folyamán az ország nagy részét ismét hótakaró boríthatja:

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sok lesz a felhő a Kárpát-medence felett, ezért a hőség sem lesz annyira tikkasztó és az UV sugárzást is mérsékli a borult idő. A nap második felében fülledtté válik az idő, mert nedvesebb légtömeg érkezik.

A légnyomás csökken.