Nagyon hideg volt a mai reggel, majdnem rekord született

2018. szeptember. 26 9:54

Az idei évben a szokásoshoz képest közel két héttel korábban érkeztek meg az első fagyok. Szerda reggelre több helyen 0 fok alá csökkent a hőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hálózatában mért minimum hőmérsékletek országos átlaga +1,5 fok körül alakult, amely mintegy 8 fokkal alacsonyabb az ilyenkor szokásos értékeknél. Elsősorban a Kiskunság és a Nyírség homokos talajjal borított részein, az Északi-középhegységben, a Kisalföldön, valamint a Dunántúl délnyugati peremén süllyedt nagyobb területen fagypont alá a hőmérséklet. A leghidegebbet a hivatalos mérések alapján Zabarban regisztrálták, ott -4,1 fokig csökkent a hőmérséklet. A több, mint 110 éves napi rekord (-4,2 fok 1906, Dobogókő) megdöntése mindössze két tized fokon múlt.

Térkép forrása: met.hu

A következő éjszaka még hidegnek ígérkezik csütörtök reggel is megközelíthetjük a rekordot (-4,0 fok). A nappali felmelegedés jelentősen erősödik a következő napokban, majd szombaton hidegfront érkezik.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

A tegnap érkezett hidegfront ma fokozatosan feloszlik felettünk. Északkeleten még időnként megerősödik a szél. Görcsös, migrénes fejfájás kialakulhat, majd a kellemetlen tünetek elmúlnak. A következő napokban a parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan tovább emelkedik, országszerte jellemzően a nagyon magas tartományban alakul. Magas szintet érhet el többfelé a csalánfélék és a kenderfélék pollenkoncentrációja is.

A légnyomás ingadozik.