Napfogyatkozás lesz a Szaturnuszon

2018. június. 24 13:53

A Szaturnusz tökéletesen egy vonalba kerül a Földdel és a Nappal június 27-én. Most van hozzánk legközelebb a nagy gázbolygó.

Június 27-e a legalkalmasabb időpont az évben, hogy megfigyelhessük az égbolton a Szaturnuszt. Pályáján éppen ekkor kerül szembe a Nappal, a Föld pedig kettőjük közé ékelődik. Emiatt amikor a Nap lenyugszik nyugaton, a Szaturnusz felkel keleten. Legmagasabbra az égen éjfél körül jut. Nem lehet eltéveszteni az égen, mivel a Holdhoz legközelebbi legfényesebb pontot kell keresni a nyilas csillagkép fölött.

Teleszkóppal gyönyörűen kivehetővé válik  északi pólusa és híres gyűrűrendszere.

A hónap teliholdját ezúttal a Szaturnusz közelsége ékesíti, a Hold még napnyugta előtt felkel, a keleti határunknál 19:49-kor, Budapesten 20:01-kor, nyugaton pedig 20:10-kor emelkedik a délkeleti látóhatár fölé. A Szaturnusz közel fél órával később kel csak, de ekkor még biztosan nem láthatjuk a nappali világosságban, viszont este 22:00 körül már szép látványt nyújt a páros.

Milyen idő várható?

Az előrejelzések szerint az északi országrészben megnövekszik a felhőzet, így inkább a déli megyékben élőknek van esélyük gyönyörködni ebben a ritka égi jelenségben.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.