Négy északi megyében másodfokú figyelmeztetés érvényes

2020. július. 26 11:49

A Kárpát-medence keleti része felett örvénylő ciklon vasárnap még nagy területen kedvező feltételeket biztosít intenzív záporok, zivatarok kialakulásához.

Vasárnap a déli óráktól előbb a hegyvidéki területeken (Északi-középhegység), majd főként az Alföldön több helyen várható zivatar. A lassan áthelyeződő csapadékgócokból a Dunától keletre (leginkább északkeleten) helyenként felhőszakadás (20-50, néhol akár 50-60 milliméter feletti csapadék) valószínű. Egy-egy helyen jégeső is lehet, emellett átmenetileg erős, esetleg viharos (általában 50-65 km/óra) szél társulhat a zivatarokhoz. A Dunántúlon kevesebb helyen várható zivatar, de a délután északnyugatra érkező gyengülő fronton kialakuló erős záporokhoz, esetleg zivatarokhoz viharos, 60 km/órát meghaladó szél jobb eséllyel társulhat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a zivatarok várható kialakulása miatt. A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt Pest, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád, Békés és Hajdú-Bihar megyében elsőfokú, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szamár-Bereg megyében pedig másodfokú figyelmeztetés érvényes vasárnap. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Éjjel és reggel főként az ország keleti, északkeleti harmadán lehet helyenként zivatartevékenység főként nagy mennyiségű csapadék kíséretében. Hétfőn délután, este az ország északkeleti felén (nagyjából a Salgótarján-Szeged vonaltól északkeletre) szórványosan, másutt kis eséllyel elvétve lehet zivatar, amelyet néhol viharos széllökés (általában 60-85 km/óra), felhőszakadás (akár 30 milliméter) és jégeső kísérhet. Hétfőn Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád, Békés, Hajdú-Bihar, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szamár-Bereg megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt. Felhőszakadás veszély miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szamár-Bereg megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes hétfőre vonatkozóan.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Hidegfront hatására növekszik a görcshajlam és előfordulhat izomgőrcs és fejfájás. A parlagfű virágpora a legtöbb helyen már megjelent a levegőben.

A légnyomás nem változik.