Nem lesz több Otis és Dora tájfun

2024. március. 28 15:32

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) hurrikánbizottsága többek között a hurrikánok elnevezéséről és a nevek törléséről is dönt.

A 2023-as szezon után a Meteorológiai Világszervezet (WMO) visszavonja az Otis és Dora nevet a Csendes-óceánon kialakuló hurrikánok neveinek listájáról a szélsőséges időjárási eseményekben játszott szerepük miatt.

Otis 2023 októberében pusztított a mexikói üdülővárosban, Acapulcóban. Az egyik legerősebb trópusi ciklon volt, amely elérte az ország partjait. Az 5-ös erősségű hurrikán óránként 266 kilométeres széllel érkezett, majd a szárazföld fölé érve gyengülni kezdett. Jelentős károk keletkeztek az infrastruktúrában, s több emberéletet is követelt.

Dora 2023 augusztusában haladt át a hawaii Maui felett. A névlistáról való törlésére elsődlegesen lélektani jelentősége miatt került sor, nem a károk nagysága miatt. Hosszú élete során 4-es erősségűvé fejlődött, s érdekessége, hogy átlépte a dátumvonalat, így az 1994-es John után a második olyan tájfun volt, amely a Csendes-óceán mindhárom medencéjén áthaladt. Dora által okozott károkról nem érkezett jelentés, de közvetve kapcsolatban állt a szigeten tomboló erdőtüzekkel, amelynek több halálos áldozata is volt.

A bizottság úgy döntött, hogy a jövőben az Otilio és Debora szerepel majd az adható keresztnevek sorában. A hurrikánok elnevezése az ötvenes évekre nyúlik vissza, amikor még csak női nevek szerepeltek a névsorban, mára azonban egyenlően oszlik el a nemek aránya. Egy évre 21 névvel készülnek, külön a Csendes-óceán térségére, ahol tájfunnak nevezzük a pusztító trópusi ciklonokat, illetve külön az Atlanti-óceán térségére, ahol hurrikánnak. Egy-egy ciklon akkor kaphat nevet, ha benne a szélsebesség eléri a 32 m/s-os sebességet. A névsorok hatévente ismétlődnek, de időnként előfordul a fentihez hasonló eset, amikor a ciklon fontosságára való tekintettel a későbbiekben nem használják többet a nevét. Név törlésére 2014 óta nem volt példa.

A bizottság feladata persze nem merül ki a névadásban. Legfontosabb feladatuk, hogy felhívják a figyelmet a közelgő veszélyre, hogy mindenki időben felkészülhessen a következő hurrikánszezonra.

2023 az eddigi legmelegebb év volt. S bár az El Nino némileg csökkenti a hurrikánok számát, a rekordmeleg óceánfelszín ennek épp az ellenkezőjét okozza, így összességében a tavalyi évben a szokásosnál több trópusi ciklon keletkezett. Mivel ez a tendencia az idei évre is igaznak látszik, valószínű idén is az átlagosnál több hurrikánnal kell majd számolni.

2023-ban az Atlanti-óceánon 20 elnevezett vihar volt, míg a Csendes-óceánon 17. A szezon legerősebbje a most visszavonult Otis, amely október 25-re 5-ös erősségű tájfunná erősödött. Otis volt az eddigi legerősebb partot elérő tájfun.

A 2024-es szezon hivatalosan június 1. és november 30. között tart, míg a Csendes-óceán északi részén május 15-től november 30-ig. Évente átlagosan 85 elnevezett trópusi ciklon van a világon. Bár az elmúlt 50 évben rengeteg halálesetet és anyagi kárt okoztak, a statisztikák szerint a halálos áldozatok száma az előrejelzéseknek köszönhetően jelentősen csökkent az utóbbi években.

Forrás: WMO

Címkék:, , ,
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás csökken.