Nézd élőben a NASA űrhajójának fellövését!

2021. április. 23 9:13

Négy kutató indul új, űrbéli otthona felé április 23-án, pénteken. A hat hónapig tartó küldetés során a mikrogravitációt fellhasználva számos tudományos kísérlet elvégzését tervezik.

Április 23-án, pénteken, magyar idő szerint 11:49-kor (9:49 UTC) útjára indul a NASA SpaceX űrhajója a floridai Kennedy Űrközpontról, fedélzetén négy kutatóval. Shane Kimbrough és Megan McArthur a NASA szakemberei, Thomas Pesquet az Európai Űrügynökség képviselője (ESA; European Space Agency), Akihiko Hoshide pedig a Japán Űrügynökség tudósa (JAXA; Japan Aerospace Exploration Agency). A négy asztronauta a Nemzetközi Űrállomás csapatához csatlakozik, hogy az űrben töltött hat hónap alatt speciális kutatásokat végezzen.

Az űrben előálló körülmények olyan tudományos kísérletek elvégzésére adnak lehetőséget, melyek a Földön nem lennének megvalósíthatók. A kutatók a mikrogravitáció felhasználásával több száz biológiai, anyagtudományi, folyadékmechanikai és orvosi kísérlet elvégzését tervezik, melyek eredménye új mérföldkövet hozhat az emberiség számára.

Címkék:, ,
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.