Növekszik a zivatarveszély

2024. március. 27 13:52

Az ország nagy részére módosult a figyelmeztetés, a teljes Dunántúlon és a Duna-Tisza közén zivatar és szél miatt érvényes a veszélyjelzés.

Szerda este délnyugat felől hidegfront érkezik, ennek mentén, illetve előterében éjfélig főként a Dunántúlon, majd csütörtök hajnalban már jellemzően a Dunától keletre fordulhatnak elő helyenként zivatarok. Csütörtök reggel a hidegfront kelet felé távozik, de napközben előbb az Északi-középhegység északi felén, majd estétől az északi megyékben újra kedvezőek lehetnek a feltételek zivatarok kialakulásához. A zivatarokat viharos széllökés (~65-75 km/h), valamint kis méretű jég is kísérheti. 

Az esti, éjszakai órákban átvonuló hidegfront környezetében (főként délnyugaton és a Dél-Alföldön) zivataroktól függetlenül is számítani lehet viharos (>70 km/h) széllökésekre. 

A HungaroMet Nonprofit Zrt. elsőfokú figyelmeztetést adott ki szerdára Budapestre, Baranya, Somogy, Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Pest, Nógrád és Tolna vármegyére zivatar veszélye miatt. Az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat. Továbbá elsőfokú figyelmeztetés érvényes Zala, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyére széllökés miatt, ugyanis a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Csütörtök napközben országszerte megerősödik a délnyugati szél, amelyet főként a Dunántúlon több helyen is viharos lökések (~65-75 km/h, magasabban fekvő területeken >80 km/h is lehet) kísérhetnek. Csütörtök estére országszerte veszít erejéből a szél.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes csütörtökre Budapestre, Baranya, Somogy, Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Pest, Tolna, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyére széllökés veszélye miatt.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes Budapestre, Baranya, Somogy, Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Pest, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Hajdú-Bihar, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyére zivatar miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás