Hétfőn rekordot döntött a hőség a világon

2023. július. 05 7:39

Július 3. volt az eddigi legforróbb nap a világon a mérések kezdete óta.

Július 3. volt az eddigi legforróbb nap a világon a mérések kezdete óta az amerikai meteorológiai szolgálat egyik intézményének adatai szerint.

A globális átlaghőmérséklet július 3-án elérte a 17,01 Celsius-fokot, ami meghaladja a 2016. augusztusában mért 16,92 fokot az amerikai országos környezeti előrejelzési központ (National Centers for Environmental Prediction) adatai alapján. Az Egyesült Államok déli része hetek óta úgynevezett hőkupola alatt szenved, Kínában tartósan magas, 35 fok fölötti nappali hőmérsékleteket mérnek, Észak-Afrikában a meleg megközelítette az 50 fokot. A Déli-sarkvidéken, ahol most tél van, szintén időjárási anomáliákról számoltak be: nemrég a Galindez-szigeti ukrán Verandszkij antarktiszi kutatóállomás munkatársai 8,7 fokot mértek, ami új melegrekordot jelent.

A tudósok szerint a rekordok a klímaváltozás és az El Nino légköri jelenség erősödésének számlájára írhatók.

“Sajnos úgy tűnik, ez csak az első az új rekordok sorában idén, mivel a növekvő szén-dioxid-kibocsátás és az erősödő El Nino újabb magasságokba löki a hőmérsékletet” – írta közleményében Zeke Hausfather, az amerikai Berkeley Earth kutatóintézet tudósa.

Címkék:,
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Mind a meleg- illetve a hidegfrontra érzékenyek tapasztalhatnak fejfájást és ízületi panaszokat.
Az utak hajnalban csúszósak lehetnek a fagypont körüli hőmérséklet miatt. Továbbra is mozgalmas marad az időjárás.

A légnyomás csökken.