Nyugaton viharos szélre, keleten intenzív zivatarokra figyelmeztetnek

2020. június. 21 11:08

A térségünk időjárását meghatározó sekély ciklon lassan kelet felé mozdul el, így már csak a középső és keleti megyékben kell zivatarok kialakulására számítani.

Vasárnap Dunántúlon, hétfőn már északkeleten is az északnyugati (északkeleten: északi) szél megerősödik, gyakran viharos lökések is társulnak az erős alapszél mellé. A legerősebb lökések vasárnap 70 km/óra körül várhatók, majd hétfőn kicsivel tovább erősödik, így 75 km/óra körüli maximális lökések valószínűek. Vasárnap napközben főként az ország északkeleti harmadán alakulhatnak ki zivatarok, hétfőn pedig elszórtan (a Nyugat-Dunántúl kivételével) lehet rájuk számítani, melyeket elsősorban felhőszakadás (több, mint 20-30 milliméter) és átmeneti szélerősödés (60-80 km/óra) és jégeső kísérhet.

Vasárnap a zivatarok és felhőszakadás veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Békés megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés. Vas, Zala, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Fejér megyében a viharos erejű széllökések miatt érvényes elsőfokú figyelmeztetés. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Hétfőn a zivatarok veszélye miatt öt nyugat-dunántúli megye kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Felhőszakadás miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Csongrád-Csanád és Békés megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés. Vas, Zala, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Pest és Fejér megyében a viharos erejű széllökések miatt érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás csökken.