Ofélia tarolt : az iskolák zárva, ezrek áram nélkül

2017. október. 17 15:39

Az iskolák zárva vannak, és több ezer ember maradt áram nélkül Írországban, miután Ofélia csapást mért a Brit-szigetekre.

Észak-Írország és Írország valamennyi iskolája még egy napig zárva maradt, amíg a helyreállítási munkálatok zajlanak.
Írországban mintegy 245 ezer lakás és vállalkozás maradt villamos energia ellátás nélkül, ebből 3800 Észak-Írországban, 2000 Észak-Walesben  és 1100 Skóciában.

Három ember halt meg hétfőn Írország, amikor hurrikán erejű szélsebességgel Ofélia lecsapott az országra.
A kétgyermekes, 33 éves családapa, Fintan Goss,  Ravensdale közelében, Louth megyében életét vesztette, amikor egy autójára rádőlt egy fa.
Az 58 éves Clare O’Neill meghalt, amikor az erős szélben a fa dőlt az autójára a Waterford megyei Aglish falu közelében.

A 31 éves Michael Pyke, halálos balestet szenvedett, amikor Tipperary megyében láncfűrésszel próbált egy útra dőlt fát eltakarítani. Írországban mintegy 20 ezer háztartás maradt víz nélkül, és várhatóan napokba telik, mire a villamos energia ellátást helyreállítják azoknál, akiknél nincs szolgáltatás.

Észak-Írországban a légi járatokat és a kompokat a vihar miatt törölték, és sok út még mindig le van zárva a rádőlt fák miatt.
Több mint 400, időjárás okozta káresemény miatt az országban nincs áram. Az ország iskolái szerdán nyitnak újra.

Skóciában is komoly helyreállításra van szükség, mivel a szél tetőket bontott le és fákat csavart ki éjszaka a földből, amik a vonat közlekedést akadályozzák.

Glasgowban egy bontásra ítélt házblokk omlott össze és a sportcsarnokok tetejét is letépte a szél két településen, mikor 123 km/órás szélroham sújtotta a régiót.

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani továbbra sem. A több, mint egy hete tapasztalható fülledt idő a mai nappal véget ér. Jelentősen erősödik azonban a nappali felmelegedés, visszatér a hőség. Kiszáradás jelentkezhet, fogyasszanak sok folyadékot. A meleg éjszakák miatt a lakások nem hűlnek le megfelelően, ezért pedig az alvás felületessé válhat.
Az UV sugárzás tovább erősödik.
A légnyomás emelkedik.