Óráról órára a vasárnapi zivatarok érkezése

2022. április. 24 14:35

Mozgalmas időt ígér a vasárnap délután. Zivatarok fejlődnek, melyek hazánk északkeleti, keleti tájai felett láncba szerveződhetnek. Heves kísérőjelenségek is felléphetnek.

A nyugalmas, borongós, változóan napfényes délelőttöt mozgalmas délután és este követi: a kora délutáni óráktól beindul a légkör, zivatarok érkezésére kell számítani. A Dunántúlon valamelyest kevesebb valószínű, míg hazánk középső és keleti területein már nagyobb számban fordulhatnak elő. A zivatarok várhatóan a keleti, északkeleti megyék felett rendszerbe szerveződhetnek, ennek területe azonban jelentős bizonytalansággal terhelt: a gyengébb forgatókönyv megvalósulása esetén a keleti határvidéken jön létre a folyamat.

A zivatarokhoz viharos kifutószél társulhat, általában 60-90 km/órás, de elsősorban keleten, északkeleten néhol akár 90 km/óra feletti, károkozó szélrohamok is előfordulhatnak. Lokálisan nagy, 20-25 milliméter közötti csapadék és 1-2 centiméter átmérőjű jégeső is érkezhet az intenzívebb gócokkal.

Az esti, késő esti órákra elhagyják a zivatarok az országot, rövid szünet után azonban hétfő éjjel dél felől újabb csapadéktömb érkezik, amely a déli, délutáni órákig leginkább az ország délkeleti felét, kétharmadát érinti: a csapadékzónához főképp az Alföldön társulhat zivatartevékenység, illetve néhol intenzív csapadék is. A déli óráktól a Dunántúl északi és nyugati vidékei felett is kísérheti a záporokat dörgés, villámlás.

Az alábbi képsorozaton a legfrissebb modelleredmények alapján órás bontásban, térképeken szemléltetjük, hol várható csapadék vasárnap 15 óra és hétfő dél között.

A folyamatosan frissülő radarképeinken megtekinthetik, hogy merre hull csapadék az országban, az aktuális információkért pedig érdemes figyelemmel kísérni veszélyjelzés oldalunkat is.

Vasárnap, 15 óra

16 óra

17 óra

18 óra

19 óra

20 óra

21 óra

22 óra

23 óra

Hétfő, 0 óra

Hétfő, éjjel 1 óra

2 óra

3 óra

4 óra

5 óra

6 óra

7 óra

8 óra

9 óra

10 óra

11 óra

Hétfő, dél

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Napközben érkezik egy hidegfront. Ennek hatására növekszik a görcshajlam. Álmosság, reakcióidő növekedés előfordulhat.
A légnyomás csökken.