Országos maximum-rekordot hozott a hétfő

2019. október. 22 5:44

A vasárnapi kezdés után hétfőn tovább folytatódott a rekord-dömping. Megdőlt az országos és a fővárosi napi maximum rekord is, de új rekord született a legmagasabb napi minimum-hőmérsékletre is.

Több mint 80 éves rekord dőlt meg október 21-ére vonatkozóan: az új országos maximum-rekord 28,0 fok ezen a napon, melyet Adonyban jegyzett az Országos Meteorológiai Szolgálat. A korábbi, 1935-ös, nyíregyházi rekordot több mint 2 fokkal meghaladja az új érték.

Új napi rekordot avattunk a fővárosban is, Pestszentlőrincen 25,7 fokig melegedett a levegő (korábbi rekord: 25,0 fok, 1943).

A magas napi maximum-hőmérsékletek mellett ismét rendkívül enyhének bizonyult az éjszaka, az előzetes adatok alapján megdőlt a legmagasabb minimum-hőmérséklet napi rekordja is. Balatonedericsen és Iklódbördőcén mindössze 16,0 Celsius fokig csökkent a hőmérséklet, ez három tizeddel magasabb az eddigi 15,7 foknál, amelyet 2013-ban, Kaposváron rögzített az OMSZ.

Képek forrása: Országos Meteorológiai Szolgálat

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Továbbra is változékonyan alakul hazánk időjárása. Az ország keleti felében hullámzik egy frontálzóna. Figyelmetlenség, reakció idő növekedés jelentkezhet, amitől több baleset lehet az utakon. Az ízületi panaszok felerősödnek. Érdemes reggel átmozgatni a fájó végtagokat.
Migrénes fejfájás is előfordulhat. Többfelé megélénkül a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.