Országos melegrekorddal búcsúzott az igen enyhe idő

2022. január. 05 21:03

Sorozatban a hatodik napon jegyzünk új hőmérsékleti rekordot, a szokatlanul meleg időnek azonban egy markáns hidegfront vet véget.

Még belefért egy rekord a lehűlés előtt: az átvonuló hidegfront előterében délnyugati áramlással igen enyhe légtömegek érkeztek szerdán is hazánk területére. Zsinórban a hatodik napon avatunk új hőmérsékleti rekordot. A szerdán, Sellyén jegyzett 18,2 fok új országos napi rekord, mely a 8 évvel ezelőtt Kaposváron regisztrált korábbi, 16,3 fokos rekordot majdnem két fokkal túlszárnyalta.

Térkép forrása: Országos Meteorológiai Szolgálat

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

A szombati front hoz vasárnapra pár fokos lehűlést. Nagy lesz a hőség a hét végéig. A megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása nagyon fontos ebben a melegben. Ebben az átmeneti időszakban a pázsitfűfélék virágpora jelenti a legnagyobb terhelést – koncentrációjuk jellemzően a közepes tartományban alakulhat. A csalánfélék pollenkoncentrációja országosan magas, a hársé és a kevésbé jelentős allergének közé tartozó szelídgesztenyéé országosan közepes. Érdemes naptejet használni, mert könnyen le lehet égni az erős UV sugárzás miatt.

A légnyomás nem változik.