Országos melegrekorddal zárult az enyhe időszak

2019. december. 21 0:42

Az egész héten az ilyenkor szokásosnál melegebb időben volt részünk, ennek megkoronázásaként pénteken délután Sellyén új hőmérsékleti rekordot regisztráltak az OMSZ műszerei.

A hét első napjaiban hiába emelkedett többször áprilisi magasságokba a hőmérséklet a Dél-Dunántúlon, ugyanis az 1989-es év 20 fok körüli, illetve azt meghaladó rekordjait nem sikerült túlszárnyalni. Legalábbis egészen máig, ugyanis pénteken Baranya megyében, Sellyén 17,0 fokig emelkedett a hőmérséklet, amely fél fokkal magasabb az 1989-ben, Monoron mért 16,5 foknál.

Térkép forrása: https://www.facebook.com/orszagosmeteorologiaiszolgalat/

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

A szombati front hoz vasárnapra pár fokos lehűlést. Nagy lesz a hőség a hét végéig. A megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása nagyon fontos ebben a melegben. Ebben az átmeneti időszakban a pázsitfűfélék virágpora jelenti a legnagyobb terhelést – koncentrációjuk jellemzően a közepes tartományban alakulhat. A csalánfélék pollenkoncentrációja országosan magas, a hársé és a kevésbé jelentős allergének közé tartozó szelídgesztenyéé országosan közepes. Érdemes naptejet használni, mert könnyen le lehet égni az erős UV sugárzás miatt.

A légnyomás nem változik.