Országszerte felhőszakadás és zivatarok kialakulására figyelmeztetnek

2019. augusztus. 02 10:28

Az átvonuló hidegfrontot többfelé intenzív csapadékhullás, zivatarok kísérik. A déli megyékben akár heves zivatarok is kialakulhatnak a péntek esti órákban.

Egy nyugatról kelet felé áthelyeződő csapadékrendszer átvonulása várható, esővel, záporral, zivatarral. Délelőtt a Dunántúl nyugati és északi részén, kisebb eséllyel északon, északkeleten már kialakulhat zivatar. Napközben zivatarok az ország déli felén várhatók nagyobb számban, de az intenzívebb esőből, záporokból kiterjedtebb, nagy mennyiségű csapadék inkább az ország középső sávjában valószínű (Alpokalja, Bakony, Balaton, Fejér megye, majd estétől az Alföld középső tájai). Itt több helyen is 20 millimétert meghaladó csapadék valószínű, de egyes gócokban 40 milliméter feletti mennyiség is hullhat. A felhőszakadás mellett a zivatarokhoz a déli, délutáni óráktól főként a Dél-Dunántúlon, este leginkább az Alföld középső és déli részén viharos (70-90 km/óra) szél társulhat. A déli határhoz közelebb eső tájakon heves zivatarra is van esély 90 km/óra feletti szélrohammal és nagy méretű jéggel.

Az egész országban elsőfokú figyelmeztetés a várható zivatarok és felhőszakadás veszélye miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Az előttünk álló éjszaka a középső országrészben, majd az éjszaka második felében reggelig egyre inkább a keleti területeken további intenzív záporok, illetve zivatarok fordulhatnak elő, a középső területeken jelentős mennyiségű csapadékkal, helyenként felhőszakadással (akár 30 millimétert meghaladó csapadékkal). Szombaton a nap további részében elszórtan fordulhat elő zivatar délután, este néhol szélerősödés (50-60 km/óra) kíséretében nagyobb eséllyel a középső, keleti területeken.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.