Országszerte felhőszakadás veszélyére figyelmeztetnek

2018. július. 22 11:07

A hazánktól északnyugatra örvénylő ciklon egészen hétfő estig komoly hatással lesz időjárásunkra. Többfelé kell zivatarok kialakulására számítani, amelyeket helyenként felhőszakadás kísér.

Vasárnap eleinte inkább az ország déli, délkeleti felén, délutántól már sokfelé kell számítani záporokra, zivatarokra. Éjszakára kissé csökkenhet a zivatartevékenység. Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra országszerte figyelmeztetést adott ki a felhőszakadás kiakulásának veszélye miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Hétfőn az ismét többfelé kialakuló záporok mellett már egyre inkább dél felé visszaszorulva fordulhat elő zivatar, hétfő késő estére a legtöbb helyen megszűnhet a csapadék. A zivatarokat elsősorban felhőszakadás (akár 25-30 millimétert meghaladó csapadék) kísérheti, de egy-egy gócban jégeső (jellemzően 1-2 cm alatti jégátmérővel), átmeneti szélerősödés is lehet. Hétfőre vonatkozóan öt keleti megyében érvényes figyelmeztetés a várható felhőszakadás miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.