Országszerte zivatarokra figyelmeztetnek, a Tiszántúlon heves zivatar is lehet

2022. szeptember. 30 12:23

Péntek estétől ismét kedvezővé válnak az időjárási feltételek intenzív csapadékkal járó záporok, zivatarok kialakulásához. Szombaton a Tiszántúlon egy-egy heves zivatar sem kizárt.

Péntek kora délutánig legfeljebb a keleti, északkeleti határ közelében alakulhat ki néhol zivatar, másutt estig nem valószínű zivatar az országban. Estétől, késő estétől nyugat, délnyugat felől újabb hullámban várható záporok, zivatarok képződése (legkisebb eséllyel a déli, délkeleti országrészben), melyekhez elsősorban intenzív csapadék (egymást követő cellákból 20-30 milliméter), erős, esetleg viharos széllökés (50-70 km/óra), valamint apró szemű jég társulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt az egész országra, péntekre vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

A szombat délelőtti órákra várhatóan átmenetileg csökken a záporok, zivatarok száma az országban. Szombat délután hazánk délkeleti felén mutatkoznak kedvező feltételek újabb zivatarok, sőt (nagyobb valószínűséggel a délkeleti, keleti határ közelében) heves zivatarok kialakulására. Ekkor a cellákat viharos kifutószél (általában 60-80 km/óra, hevesebb zivatar esetén 80-90 km/óra feletti szél sem kizárt), jégeső (akár 1-3 centiméteres jégátmérővel) és lokálisan nagy mennyiségű csapadék (20 milliméter feletti) kísérheti. Az esti, késő esti órákra fokozatosan lecseng a zivatartevékenység. A szombat délutáni zivatarok számosságát, térbeli előfordulását tekintve még jelentős a bizonytalanság. Szombaton Hajdú-Bihar és Békés megyében másodfokú, az ország többi részén pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt. Szombatra virradó éjszaka átmenetileg köd is képződhet.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.