Országszerte zivatarokra figyelmeztetnek csütörtökön

2021. április. 28 11:03

Mozgalmas időjárás várható csütörtökön, a legtöbb helyen alkalmasak lesznek a feltételek zivatar kialakulásához, melyeket jégeső kísérhet. Felhőszakadásra leginkább északon számíthatunk.

Ma az alkalmazott kritériumoknak megfelelő veszélyes időjárási jelenség nem várható.

Csütörtök délután a záporok mellett egyre többfelé alakulhatnak ki zivatarok is. A legerősebb gócokhoz felhőszakadás, viharos széllökés (általában 60-80 km/óra) és kisméretű (általában 2 centiméter alatti átmérőjű) jégeső is társulhat. A záporok, zivatarok az éjféli órákig is kitarthatnak, jobbára a Duna vonalától keletre eső területeken.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt hazánk teljes területére a csütörtöki napra vonatkozóan. Felhőszakadás miatt Budapesten és Pest megyében, továbbá Nógrád és Heves megyékben érvényes elsőfokú figyelmeztetés csütörtökön.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.