Öt megyében másodfokú figyelmeztetés érvényes felhőszakadás veszélye miatt

2020. június. 07 11:05

Nyugat felől egy hidegfront közelíti meg hazánkat, amelynek hatására vasárnap és hétfőn is intenzív záporok, zivatarok kialakulására számíthatunk.

Vasárnap a késő délelőtti, déli óráktól többfelé kell zivatarok kialakulására számítani, legnagyobb számban és eséllyel az ország középső-keleti felén. Vasárnap az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélye miatt. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes a felhőszakadások miatt Fejér, Tolna, Baranya, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében. Másodfokú figyelmeztetés érvényes Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyében a zivatarokat kísérő felhőszakadás veszélye miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

 

Éjszaka továbbra is többfelé lehet számítani zivatarokra (főleg az ország északi felén). Hétfőn napközben kb. a Kaposvár-Budapest vonaltól keletre lehetnek zivatarok, nagyobb eséllyel és nagyobb számban az ország keleti és déli részein.

A zivatarok fő veszélyforrása vasárnap és hétfőn is a felhőszakadás lesz (helyenként akár 50 milliméter feletti csapadék is hullhat rövid idő alatt), de 2 centiméter körüli jég és viharos széllökés (jellemzően 60-80 km/óra, de egy-egy helyen akár 80 km/óránál nagyobb is lehet) is társulhat hozzájuk.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőre elsőfokú figyelmeztetést adott ki a zivatarok várható kialakulása miatt az egész országra. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes a felhőszakadások miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megyében. Másodfokú figyelmeztetés érvényes Békés és Csongrád-Csanád megyében a zivatarokat kísérő felhőszakadás veszélye miatt.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az érkező hidegfront előtt még fülledtebbé válik a levegő és eléri a tetőfokát a hőhullám. Erős lesz au UV sugárzás.

A légnyomás nem változik.